Binnen het sociaal werk is de laatste tijd veel aandacht voor de mensenrechtenbenadering. Met name vanuit Vlaanderen wordt daar sterk op ingezet, dat komt voort vanuit de kritiek dat werkers te weinig aandacht hebben voor structurele vraagstukken en de normatief-ethische positie die zij innemen als poortwachter tussen beleid en praktijk.
In dit artikel beschrijven Michelle van der Tier (KU Leuven)en Chantal van Lieshout (Zuyd Hogeschool) de bevindingen van een kwalitatief onderzoek naar de betekenis die opbouwwerkers geven aan het begrip politiserend werken in hun beroepspraktijk. Uit de analyse blijkt dat de opbouwwerkers politiserende praktijken vooral beschrijven als laveren en bruggenbouwen tussen perspectieven van beleidsmakers en burgers, en tussen burgers onderling. Ze helpen burgers om signalen te agenderen en te bespreken met beleidsmakers, waarbij ze zelf op de achtergrond blijven.
Het roept wel de vraag op of ze met deze gematigde benadering structurele vraagstukken onderdeel van publiek debat maken. Tegelijkertijd toont het ook een bescheidenheid, waarbij opbouwwerkers als vertaler en bruggenbouwer tussen conflicterende perspectieven in de samenleving opereren. De studie toont hoe complex het voor sociaal werkers is om te laveren tussen verschillende belangen, maar ook tussen een dialogische en een kritische benadering.
Alles in dit artikel Conflictloze weg.Politiserend werken in het opbouwwerk.pdf