Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

De Uitholling van het Sociaal Domein Of: hoe de functie van ‘sociaal werker’ zijn intrede doet, feitelijk nietszeggend maar tegelijkertijd allesbepalend is.

  • 271 weergaven
  • 2 reacties


De Uitholling van het Sociaal Domein

Of: hoe de functie van ‘sociaal werker’ zijn intrede doet, feitelijk nietszeggend maar tegelijkertijd allesbepalend is.

een opiniestuk door Sami Sezin

 

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik altijd in alle functies die ik heb gehad (en dat zijn er veel want ik ben een zogenaamde job-hopper) de ‘positivo’ was. Rebels en kritisch, dat wel, maar altijd constructief en positief. ‘Yes we can’ riep en deed ik al jaren voordat Obama aan het roer stond in de big US of A. Ik ben echt geen azijn zeiker of grumpy old man. Maar de laatste maanden ben ik mijzelf enorm tegengekomen en totaal gedesillusioneerd en teleurgesteld geraakt door de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein.

Ik ben van alles geweest, met soms iets meer en soms iets minder betekenis dragende functietitels als jongerenopbouwwerker, jongerenwerker, ambulant jongerenwerker, straathoekwerker, opbouwwerker, buurtwerker, wijkmakelaar, wijkwerker, generalist met aandachtsgebied opbouwwerk en dan vergeet ik er vast nog een paar. Maar sinds enige maanden ben ik ‘sociaal werker’ en ik HAAT die functietitel! Ik zal proberen uit te leggen waarom. En waarom dat gepaard gaat met de uitholling van het sociaal domein. In ieder geval wat betreft het welzijnswerk en het vak van Community Development / Community Building binnen dat sociaal domein.

In al mijn voorgaande functies met allerlei titels, die soms meer en soms minder betekenis dragend waren, kon en mocht ik mijzelf inzetten in en over de volle breedte van een buurt / wijk / gemeenschap binnen de samenleving. Van hoog opgeleid tot onopgeleide burgers, iedereen was mijn doelgroep, naar iedereen mocht ik mijzelf dienstbaar opstellen als sparringpartner / coach / adviseur / consulent / motivator / mentor / etc.. om mensen uit te dagen boven zichzelf uit te stijgen, samen te werken en samen een sociale, gezellige, leefbare, veilige buurt te bouwen. Ik was letterlijk een opbouw(werk)er van sociale verbanden en gemeenschappen.

Maar sinds de transities en transformaties, veranderingen in wetgeving, veranderingen van geldstromen, maar vooral en allesbepalend, de bezuinigingen en de verandering van een verzorgingsstaat naar een participatie samenleving, zijn langzaamaan allerlei functies en structuren met elkaar versmolten of ontmanteld. Toen dook de term en functie op van de generalist, zogenaamde sociale alleskunners, zonder specifieke kwaliteiten en deskundigheden en vaardigheden. Daar kon ik nog wel een beetje in meebewegen maar voelde ik mijzelf al wel wat ongemakkelijk bij. Die generalisten gingen (sociale) wijkteams of buurtteams bemensen. Ook daar kon ik nog wel een beetje in meebewegen, maar het voelde steeds ongemakkelijker.

Maar dat alles ging gepaard met een onderliggend proces waar ik mijzelf eigenlijk pas sinds een paar maanden bewust van ben geworden. Het sociaal domein is voor de professional die zich vooral wil inzetten als community builder enorm versmald en uitgehold. Sinds ik enige maanden terug ‘Sociaal Werker’ ben geworden, ben ik een professional die zich moet inzetten voor de kwetsbare burger om die te stimuleren om maatschappelijk te participeren of op zijn minst zo min mogelijk te laten parasiteren op de samenleving.

Tegelijkertijd moet ik als sociaal werker proberen ‘actieve bewoners’ uit te dagen en te stimuleren om zich vrijwillig in te zetten om ‘de kwetsbare burger’ mee te laten doen en maatschappelijk te laten participeren. Een ‘participatie samenleving’ is daardoor verworden tot een gemeenschap waarin kwetsbare burgers (te) duur zijn voor de staat en waar de sterke burgers zich in moeten zetten om die (zielige) kwetsbare burgers mee te laten doen, zodat het hen uiteindelijk zo min mogelijk belasting geld kost (zo, die is even uit mijn systeem….).

Beste mensen, we zijn hierdoor keihard bezig om een hele hoop processen te creëren en versterken die absoluut niet bijdragen aan wat een participatie samenleving feitelijk zou moeten zijn. Eigenlijk willen we een samenleving waarin mensen zorgzaam naar elkaar zijn, samenleven en samen leven, samenwerken en samen werken, samenzijn en samen zijn, saam redzaam zijn in plaats van zelfredzaam, op basis van zoveel mogelijk gelijkwaardigheid en menselijkheid.

Maar we creëren juist een samenleving waarin de professional, de Sociaal Werker in het sociaal domein de ‘redder’ is van de kwetsbare burger, die met behulp van de sterke burger probeert de kosten te drukken die de kwetsbaren onze samenleving kosten. We creëren daardoor ongelijkheid en ongelijkwaardigheid tussen de ‘we can / we have’ en de ‘we can not / we have not’ lagen in onze samenleving. We zijn niet meer bezig met gemeenschappen te bouwen waarin we streven naar menselijkheid en gelijkwaardigheid, maar we zijn bezig met ‘kostenbesparing’. We dagen mensen niet meer uit om boven zichzelf uit te stijgen, we dagen hen niet meer uit om na te denken wat al dat samenleven en samen leven voor hen betekent. We drukken alles uit in kosten, lasten, in financiële en sociale draagkracht en draaglast.

De Sociaal Werker is een gevolg en tegelijk een oorzaak van dit proces. Het is een functietitel die helemaal niks meer betekent en tegelijkertijd allesbepalend is. Wie is nu zijn/haar doelgroep? Wat is zijn/haar bijdrage aan de samenleving? Wat is zijn/haar maatschappelijke opdracht? Wat is zijn/haar visie op het werk en op de samenleving?

De Sociaal Werker is een professional binnen het Sociaal Domein die zich in mag / moet zetten op de kwetsbare burgers opdat zij zo min mogelijk kosten met zich mee brengen voor de samenleving. En ik ben niet zo’n Sociaal Werker, ik ben een Community Builder en ik ga dus na ruim 22 jaar bevlogen werk en inzet zeer waarschijnlijk het Sociaal Domein verlaten. Ik ben niet alleen teleurgesteld in mijn werkveld waarin ik ruim 22 jaar werkzaam ben geweest, het is tegelijkertijd een teken des tijds. Ik wil niet politiseren of een politieke discussie uitlokken, maar uiteindelijk is de politiek de oorzaak van dit alles. De visie van de politiek, het leiden van het volk door de politiek, het reageren van de politiek op de mores van het volk en het sturen daarvan door de politiek is allesbepalend in alle domeinen die door gemeenschapsgeld worden betaald.

Ik wil jullie tot slot meegeven dat ik al vroeg in mijn sociale carrière van een voormalig directeur (Wilbert) heb meegekregen dat wij ons loon en activiteiten betaald krijgen uit gemeenschapsgeld en dat wij zeer zorgvuldig om moeten gaan met onze tijd en gelden. Ik ben echt geen verkwister van gemeenschapsgeld, ik ben altijd zorgvuldig geweest als het ging om het beheersen van kosten voor de samenleving. Maar de puur financiële focus op kosten tav de samenleving wat betreft kwetsbare burgers doet mij het volgende besluiten:

Beste samenleving, sociaal domein, voormalig collega’s (en dat zijn er veel als job-hopper), ik neem afscheid als sociaal werker en sluit mijn sociale carrière af met ‘stick it up your ass’. En voor de commerciële partners en partijen: ik ben een enorm talent wat betreft mensen motiveren, stimuleren en boven zichzelf uit te laten stijgen. Heb je een team wat ondermaats presteert? Of wat niet weet wat de gemeenschappelijke waarden en motieven zijn om dagelijks naar het werk te komen? Ik krijg dat team weer op het juiste spoor. Schroom niet om mij uit te nodigen op een gesprek. Groet van Sami!

Deel dit bericht!

Reacties

Mart Willems
5 februari 2020

Jammer, jammer, jammer dat je zo afscheid neemt. Ik lees dat je nog barstensvol energie zit. Ik hoop voor je dat je een mooie volgende stap kunt zetten.

Joop Hofman
25 februari 2020

Ok Sami. Ik nodig je uit. Koffie. Geen werk, wel nieuwsgierig naar meer.
Je analyse is een persoonlijk verhaal, zeer scherp, politiek (gelukkig!), en geldt volgens mij voor heel veel sociaal werkers

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.