Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

De wijkkrant
3 december 2019

Het gaat goed in Nijmegen-Oost (en dat is niet best)

  • 1109 weergaven

  • Gedeeld in De wijkkrant
  • Rubriek: Duurzaamheid

Veel mensen in onze wijk ervaren hun leven als goed. Zeker vergeleken met mensen elders in de wereld is hier veel welvaart, een comfortabele leefstijl met veel sociale contacten. Toch kriebelt het bij sommigen. Hoe duurzaam is onze manier van leven eigenlijk? Wat kan ik doen om dit te verbeteren? Vier wijkbewoners willen concreet aan de slag met een gezondere, betere leefstijl én leefomgeving. Ze zoeken samenwerking met anderen.

Onrustig
Marijn (42), docent en wetenschapper, wordt onrustig van wat hij ziet en hoort over de wereld en onze consumptiemaatschappij. “Het is fijn om het goed te hebben maar het heeft ook negatieve kanten: klimaatproblemen, carrière stress, ongezonde leefstijl, individualisme.  Ik wil graag iets doen, een betere balans krijgen tussen onze ongekende comfortabele leefstijl en de duurzaamheid daarvan. Maar hoe hou ik alle ballen in de lucht?”

Marijn kwam Tom (43, fysiotherapeut en muzikant) in de buurt tegen en die bleek met dezelfde gedachten te lopen. “We leven in een luxe wereld, zijn verwend en gewend maar ook afhankelijk geraakt. Dat berokkent de wereld en de natuur schade. Ik vraag me al een tijdje af: hoe kunnen we een leuk leven leiden zonder afhankelijk te zijn van al die luxe?”

Hoe te beginnen?
Ook Tom worstelt met waar te beginnen. Thuis? In de buurt? Op het wereldtoneel? Na het wekelijkse sportuurtje met Daan (44, verandermanager) raken ze samen hierover in de kroeg aan de praat. Daan herkent veel van wat Tom hem vertelt. Hij is zelf al binnen zijn gezin bezig met meer verantwoord leven. Dit is leuk maar ook niet eenvoudig. ¨Mijn grootste worsteling is hoe zélf te beginnen met waardevol bezig zijn? Wat heeft de meeste impact? 

We kunnen dit zelf oplossen
In de tussentijd heeft Marijn ook buurvrouw Helen (50, fotograaf & sociaal ondernemer) voor het onderwerp geïnteresseerd en organiseert een gezamenlijke ontmoeting. Helen herkent de worstelingen van de drie mannen, maar denkt niet in problemen. Wel in overvloed: “Ik geloof dat we zelf heel veel mogelijkheden hebben om dit op te lossen. We kunnen er over blijven praten maar we kunnen ook gewoon ergens beginnen en gebruiken wat er al is. “

Naar een gezondere en betere leefstijl
Zo ontstond een klein clubje enthousiaste wijkbewoners die elkaar vinden in een gedeeld gevoel van urgentie: “het moet anders, het kan anders, maar hoe dan?”. Ze willen graag iets doen. In hun gezin, in hun buurt. Het systeem veranderen, niet op de bank blijven klagen maar iets dóen. Niet iets gezapigs, maar fris, positief en met veel beweging.  Als het maar leidt tot een gezondere, betere leefstijl én leefomgeving voor iedereen. Een betere balans tussen mens en natuur. En een nog gezelliger buurt!

Festival
Hoe? Door bijvoorbeeld te beginnen met een festival in de wijk, een ontmoeting van inwoners, organisaties, ondernemers. Om te laten zien wat we nu al in huis hebben en samen onze droom toekomst te schetsen. Maar ook om elkaar te inspireren. Om daarna met groepjes enthousiaste mensen uit de wijk deze toekomst te gaan bouwen.

Doe je ook mee?
Marijn, Tom, Daan en Helen zoeken wijkbewoners die zich herkennen in hun verhaal. Met wie ze graag kennismaken en samen aan de slag gaan.

Kriebelt het ook bij jou? Wil je iets veranderen in de wereld, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Of ben je zelf al bezig en wil je dit delen met wijkbewoners? 

Mail dan je interesse aan . Je wordt dan samen met anderen uitgenodigd voor een kennismaking. Hier kun je zelf bepalen of je wilt meedoen, met wat je leuk vindt of waar je goed in bent. 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.