Een Zoombijeenkomst met opbouwwerkers zoals aangekondigd Opbouwwerk: lock down of open up. En dat weer naar aanleiding van aanstekelijke vragen van twijfel en van hoop van opbouwwerker Werner Hoff Krachtproef C-19: iets voor community work?
Over opbouwwerk in Coronatijden
- Binnen 24 uur waren er meer dan 100 opbouwwerkers uit Nederland en België die met elkaar in gesprek willen.
- Grote honger naar vakvragen: wat doen we nu in Coronatijden, moeten we dingen echt anders doen, gaan we lock-down achter het beeldscherm of gaan wij juist open-up de straat op, wat gebeurt er zoal?
Wat zien we?
Vitale gemeenschappen
- De buurtgemeenschap maakt heel snel oplossingen voor zorg en hulp. Bewoners komen in actie. Het gaat om de kleine vonken. Zoals pubers die even oppassen bij buren zonder oppas, er wordt vaker ‘hallo’ gezegd op straat. Mensen gaan medicijnen ophalen, etc. Deze kleine vonken geven de vitaliteit van een sociale gemeenschap aan.
- En soms gaat het om volstrekt nieuwe initiatieven zoals Serve the City. Honderden studenten staan klaar om mensen aan boodschappen of maaltijden te helpen
- Er is een enorme creativiteit in de samenleving. Het lijkt bijna dat wij, als kenners van de sociale kracht, daar van schrikken. Maar na 3 dagen duiken we er bovenop.
- Veel mensen hebben een andere dagstructuur, moeten ook veel meer regelen dan ze gewoon zijn (thuisleraar, zorgverlener) en daarnaast doen ze nog een warme stap extra voor de samenleving.
Hier en nu
- Het gaat nu ook vaak om praktische dingen: hulp bieden, facebookklets (“Zwetsen op Facebook”) of zo. We moeten ook verder kijken dan praktisch helpen: wat gebeurt er nu met de mensen.
- We (opbouwwerkers) zijn in deze dagen erg gericht op het Hier en Nu. Ons temperament verschuilt zich niet. Maar wat betekent deze vorm van hier-en-nu werken nu voor ons werk na Corona? Hoe zorgen we dat de veranderkracht bij de bewoners blijft liggen?
- We kunnen NU iets neer zetten dat straks van betekenis kan blijven voor buurten en voor het opbouwwerk.
- Duik in de frustratie van mensen, dat is aanknopingspunt voor nieuw werk, voor innovatie.
Rol
- Opbouwwerkers die zelf de collectieve hulpverlening in de wijk organiseren. Partijen om zich heen organiseren, Infopunten, vraagbaak op internet, vraag en aanbod matchen
- Opbouwwerkers die meer bij de dynamiek de buurt of dorp aansluiten. Zoals opbouwwerkers Nicole en Houriya, ze benaderen van basisscholen, jongeren bij elkaar brengen, en mensen met elkaar in contact brengen die allemaal iets willen doen in hun dorp/buurt.
- We moeten altijd aansluiten bij de agenda en het tempo van de buurt. Ook nu. Nu is die agenda iets heel anders dan 2 weken geleden. Wij moeten schakelen. Andere urgentie.
- Opbouwwerkers en vooral jongerenwerkers die er voorzichtig op uit trekken en mensen aanspreken (gepaste afstand), op zorg en ook op sociale normstelling (“we gaan niet meer in groepjes staan”). Voorbeeld was Cor-On-A Mission in Zwolle. Of Lies in Den Bosch.
- Opbouwwerkers die samen met bewoners/ondernemers collegiale steun organiseren aan zorgprofessionals. Die hebben het nu superzwaar. Zorg dat we een soort schil om deze groep heen bouwen. Nieuwe solidariteit. Voorbeeld is een bloemenkraam in Heerenveen die met hulp van de opbouwwerker Susan bloemen wil geven aan de mensen in de zorg
- En Walk Your Talk, doe alle kennis en inzet en zorg die je hebt, ook thuis. Zoals Gert Jan in Hoogeveen die een spellenbordkast heeft gemaakt voor uitleen in de straat.
Online
- Online is een goed vervangend medium. Het zorgt er voor dat we contact kunnen blijven houden. En met name sociale professionals die daar niet zo van zijn, poetsen zo hun skills op.
- Kijk uit met zelf organiseren van online sessies. Met name omwille van privacywetgeving. Wel kun je bewoners ondersteunen dit te doen.
Wat doen we dagelijks ?
Een dwarsdoorkijk van genoemde voorbeelden
- Opbouwwerkers bellen actieve bewoners. Zorg, aandacht, soms duwtje in de rug geven
- Elke dag een online inloop op facebook vanuit mijn inloophuis
- Online vrijdagmiddagborrel
- www.genkhelpt.be
- https://www.giveaday.be/nl-be/
- Online game evenementen
- Vaste skype of Zoom momenten
- Jongeren verbinden met ouderen en van groepsactiviteiten naar individuele contacten
- Belrondjes langs geïsoleerde ouderen
- Online pubquiz gelinkt aan directe woonomgeving
- Een breicafe ombouwen naar een brei-actie vanuit huis voor de december-kerstpakketten actie, zodat risicodoelgroepen niet alleen kwetsbaar zijn, maar juist ook krachten en talenten hebben.
- Een Uitprobeerdienst, hierin kunnen inwoners een maand lang producten uitproberen (met begeleiding en hulp en ondersteuning door vrijwilligers) zo ook de Compaan( seniorentablet.) De Compaan wordt vanaf volgende week ook ingezet bij de diverse verzorgingstehuizen die nu op slot zitten.
- Coronamaatjes en een ‘hart voor elkaar slinger’ in een stadsdeel waar je een hart met een mooi bericht maakt en deze geeft aan een buurtgenoot die het mooie bericht goed kan gebruiken
- In Steenwijkerland ook een poster initiatief: www.samensterktegencorona.nl deze zal in de huis aan huis krant gedrukt worden zodat iedereen deze kan gebruiken.
- Elke avond voetballen met elkaar in de wijk, en dat zorgt juist voor hele gave contacten. Als je het een beetje rustig aan doet, levert dat juist hele gave kansen op
- Minibieb, voor spellen! Zwerfboekenkast voor spellen!
- Op onze buurtplatformen explodeert het hulpaanbod, zie bijv. https://fijnjetezien.nl/elkaar-helpen
Waarnemingen
- Wij hebben het beste vrijwilligersnetwerk ter wereld. Soms lijkt dat oubollig (jeu de boules club, diamond painting, koffieklets), maar nu ontpopt het zich als een creatieve zorgmachine. Die ons er door sleept in crisistijden.
- Online is een enorm hulpmiddel. Maar geen vervanging van sociale samenwerken en geen innovatie. Het lijkt er op dat het enorme hulpaanbod op sites en facebook bijna niet wordt afgenomen. Het doet goed te zien dat zoveel mensen willen helpen. Maar het werkt niet omdat er geen emotionele nabijheid in zit.
Toekomstvragen
1. Hoe kan m'n de gemeente gaan inspelen op de vele vragen van inwoners: hoe kan ik helpen? Waar kan ik terecht? Maar ook mensen die iets willen betekenen, maar niet weten wat bij te dragen.
2. Verveling na een paar dagen thuis zitten.