Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Keynote speech Hans van Ewijk #Krachtproef18Hans van Ewijk is emeritus professor sociaal werk. Hans is auteur van diverse boeken zoals het ‘Basisboek Sociaal Werk en Omgaan met sociale complexiteit. Professionals in het sociale domein’. Hij maakte eerder het fijne verschil duidelijk dat we veranderd zijn van een plaatsgevende naar een plaatszoekende samenleving en dat dat voor opbouwwerkers ook anders werken vraagt: “Van denken in toestanden, achterstanden, problemen en stoornissen naar denken in sociaal gedrag en sociale verhoudingen.”

Sociaal functioneren

Hans van Ewijk legde de nadruk op het sociaal functioneren. Het sociaal werk ondersteunt mensen in met zichzelf en met elkaar omgaan. De diagnose is waarneembaar gedrag en waarneembare verhoudingen. Die diagnose is het resultaat van een proces tussen burger(s) en professional. De werkwijze is waardengestuurd: rechtvaardigheid en waardigheid.

Activeren en inbedden

Het sociaal werk is actief in het begeleiden, meebewegen, en socialiseren. Het versterken van contexten is een doel: gezin, familie, klas, werkplaats, vrijetijd, buurt, virtueel, identiteit. Dit in de verhouding persoon – context – samenleving. Met het oogmerk om de complexiteit en claims verminderen, de capaciteit van context en persoon te versterken en daarvoor de hindernissen uit de weg ruimen.

De sociale basis

De sociale basis is een gemengde zone. Een samenspel van burgers als informele zorgers, vrijwilligers, initiatiefnemers, ondernemers, zorg- en hulpvragers, en eerste lijn professionals met als inzet adequaat sociaal functioneren (participeren, inbedden) naar vermogen. De sociale basis is integraal, horizontaal, overzichtelijk, gekend, en vertrouwd.

Stelling Hans van Ewijk

Door in te zetten op het bevorderen van sociaal functioneren in de sociale basis gaan we marginalisering en institutionalisering tegen en gaan bewoners (burgers) en hun omgeving (contexten) beter functioneren.

The Guardian: Social work is booming worldwide – because it's proven to work.
The social work is booming worldwide

Presentatie Hans van Ewijk: De eigen blik van het sociaal werk

AanTEKENINGEN Frank Los: Hans van Ewijk in tekening

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.