Enkele weken geleden vroeg onze afstudeerder Gedragswetenschappen Lidewij je een enquête in te vullen, om te bepalen welke psychologische factoren van belang zijn bij het gebruiken van Krachtproef.org. Zodat de site nog beter wordt en er meer ervaringen en kennis wordt gedeeld.
Velen hebben deze ingevuld, bedankt! Haar bevindingen staan hieronder.
Factoren die bijdragen aan het gebruik van het online platform
De enquête onderzocht in hoeverre vijf verschillende factoren bijdragen aan het bezoeken van het platform. Deze factoren komen uit wetenschappelijke literatuur van Sociale Psychologie en zijn nu getest in de praktijk. De factoren zijn: Self efficacy, Autonomie, Interpersoonlijk vertrouwen, Ervaren van reciprociteit en Scepticisme.
Wat betekenen deze begrippen?
- Self efficacy: Heb je het idee dat je goed bent in het gebruik van digitale middelen?
- Autonomie: Kies je zelf voor het gebruik van het online platform, of voel je je hier niet vrij in?
- Interpersoonlijk vertrouwen: Hebben je collega’s op het platform genoeg ervaring en kennis?
- Reciprociteit: In welke mate krijg je er iets voor terug als jij moeite doet om ervaringen te delen? Levert het jou ook iets op?
- Scepticisme: Sta je positief tegenover het gebruik van digitale middelen in je werk, of belemmert het juist persoonlijke contacten in je werk?
Resultaten
De resultaten tonen dat zowel autonomie als scepticisme inderdaad invloed hebben op het gebruik van het online platform. Op vertrouwen, self-efficacy en reciprociteit scoorden de respondenten erg hoog, hier is dus weinig winst op te behalen. Wat betekenen autonomie en scepticisme in deze termen in deze context?
Autonomie
Wanneer iemand vrijwillig, uit zichzelf en spontaan beslist het platform te bezoeken. De autonomie kan lager zijn als iemand het bijvoorbeeld vergeet en de nieuwsbrief nodig heeft als herinnering, maar ook als het meer als een verplichting voelt het platform te bezoeken. Als de autonomie hoger is wordt ook het platform meer gebruikt.
Scepticisme
Ben je kritisch op het gebruik van online en digitale middelen, zul je ook minder (effectief) gebruik maken van de site. Ook al ben je er handig in.
Enkele leuke weetjes
De gebruikers van Krachtproef.org zijn echte wereldverbeteraars! De meesten kozen voor een beroep om een verschil te kunnen maken. Het vooruithelpen van mensen en samenleving, maar ook juist emanciperen werd veelal genoemd als reden om je beroep te kiezen.
De veelzijdigheid, het contact met mensen en het zoeken naar creatieve oplossingen is wat het werk zo leuk maakt.
Frustrerend is juist de bureaucratie, langs elkaar heen werken of gebrek aan communicatie en samenwerking, de versnippering van informatie en het gebrek aan directe contacten of korte lijntjes met professionals of collega’s bij andere organisaties.
Effectieve samenwerking, het bereiken van inwoners, denken vanuit inwoners en een bijdrage leveren, zijn de uitdagingen die je steeds weer aangaat.
Hoe nu verder?
Op basis van de factoren autonomie en scepticisme ontwikkelen we nu een interventie. Zo’n interventie is een hele kleine verandering in de omgeving of in het denken, waardoor er toch een groot positief effect ontstaat. Een voorbeeld hiervan is dat de NS het probleem had dat mensen maar niet stil wilden zijn in de stiltecoupés. Die coupés zijn daarop behangen met een boekenprint, waardoor mensen onbewust het idee kregen van een bibliotheek, en dus automatisch stiller zijn. Heel simpel en klein, maar erg effectief!
Voor Krachtproef.org bedenkt Lidewij ook een kleine interventie, voor een actiever platform en dus een nog grotere bron aan kennis en informatie uitwisseling! Deze interventie test ze wetenschappelijk in de praktijk, om aan te tonen of het ook daadwerkelijk het beoogde effect heeft. Dit om zo doeltreffend mogelijk te werken.
Een leuke bijdrage! Zien jullie overigens ook een toename van het aantal gebruikers/gebruiksduur? Ik denk dat corona veel professionals noodgedwongen richting meer digitale tools heeft bewogen.