Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

STORYTELLING & OPNIEUW UITVINDEN VAN HET OPBOUWWERK

  • 62 weergaven


“Je laat een slager óók niet zijn eigen vlees keuren”, was de visie van de twee opbouwwerkers van Scala Welzijn. Daarom vroegen ze me bij bewoners verhalen op te halen over de toegevoegde waarde van het opbouwwerk. Best wel spannend: je weet niet wat bewoners zullen zeggen. Maar deze mannen zagen het als kans: een mogelijkheid om te leren.

In de gemeente Ooststellingwerf loopt een pilot waarbij bewoners(groepen) uit dorpen en wijken ondersteuning krijgen van het opbouwwerk. B&W besluiten op grond van de uitkomsten van evaluatie of de pilot een vervolg krijgt of niet. 

Als je ‘de burger centraal’ serieus neemt, laat je bewoners het verhaal doen was de logica van de opbouwwerkers. Voor mij als storytelling specialist prachtig om te doen! Het resulteerde in zes prachtige verhalen die ‘raken’ en die uitnodigen om te delen. Met deze verhalen zijn we vervolgens aan de slag gegaan. We hebben onderzocht welke dieper liggende inzichten de verhalen bevatten. Wat vertellen ze over wat inwoners ècht nodig hebben? Wat vertellen ze over waar het opbouwwerk voor gaat en staat? Wat vertellen ze over waar het opbouwwerk goed in is? Wat vertellen ze over wat typerend is voor de werkwijze van het opbouwwerk? Wat vertellen ze over de meest essentiële expertise van het opbouwwerk?

Al met al was het voor de mannen best een pittige en intensieve exercitie om door de ogen van bewoners te kijken naar hun vak en vakmanschap. Maar het heeft hen veel gebracht:

  • Kennis over de ambities van bewoners en over de sociale vraagstukken waarmee dezen worstelen;
  • Nieuwe (leefwereld)taal om de essentie van het opbouwwerk te vertellen.  “Bewoners in hun kracht zetten”,  wekte al allergische reacties bij hen op. Nu kunnen ze dat omschrijven met        woorden en voorbeelden van bewoners;
  • De verbinding van bewonersperspectief met organisatieperspectief en beleidsperspectief zorgt voor een aangescherpte visie op wat nodig is om te komen tot ‘Een Nieuw Samenspel tussen bewoners, organisaties en overheid. “Iedereen moet kantelen!”

Kortom: het opbouwwerk heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De opbouwwerkers kunnen de opgedane inzichten gebruiken om zichtbaar te maken wat de effecten zijn van het opbouwwerk; om de werksoort te profileren en positioneren; om hun dienstverlening te verbeteren en om hun vakmanschap verder te ontwikkelen.

Nieuwsgierig naar hoe jouw vakmanschap opnieuw kunt uitvinden? Mail me:

 

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.