Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

werkgeluk en storytelling

  • 109 weergaven


Het zal  tussen 2005 en 2007 geweest zijn,  dat ik op de deur van mijn kantoor een poster “Pas op, ik ga fluitend naar mijn werk” van het arbeidsmarktfonds FCB  plakte.  Never al dull moment; ik genoot van mijn werk.  In de jaren daarna veranderde dat.

Destijds kon ik de vinger en niet op leggen. Met de wijsheid van nu zeg ik: misschien had het te maken met de invoering van de WMO in 2007. Alle zekerheden leken te verdwijnen.  De WMO had consequenties voor je relaties met inwoners, samenwerkingspartners, de gemeente, de eigen organisatie, en jezelf.  Hoe het ook zij: ik was de weg kwijt en er moest ‘iets’ gebeuren.

En dat gebeurde. Van 2011 tot 2013 volgde ik de tweejarige opleiding Master Social Work.  Als een spons slurpte ik alle up-to-date kennis op, die daar op mijn pad kwam.  Ook dook ik in verhalen uit mijn persoonlijke en professionele leven. Dat zorgde dat ik ‘op verhaal’ kwam; ik herontdekte mezelf.  Dat was weer een trigger om me te verdiepen in wat nodig is voor bevlogenheid en betrokkenheid bij medewerkers.  Ik kwam er achter, dat de oplossing zit in ‘andere vragen stellen’.  Vragen, zoals “Wanneer heb jij het gevoel dat de tijd vliegt?”; “Wanneer kom je fluitend van je werk?” “Wanneer werk je met hart en ziel?” “Wanneer heb jij een Duracell gevoel en barst je van energie?”  

Als ik zulke vragen aan collega’s stelde, gebeurde er iets moois:  ze gingen stralen en het onzichtbare werd zichtbaar.  Hoe kan het dan zijn, dat zulke vragen niet of weinig gesteld worden in Sociaal Werk? In werkoverleg of functioneringsgesprekken lijkt het primair te gaan over zaken als: (tevredenheid m.b.t.) takenpakket, werkhouding, resultaten.   De vraag “Voel jij je (nog) happy op je werk wordt amper gesteld. Medewerkers op hun beurt, laten slechts mondjesmaat horen, wat zij nodig hebben om te floreren op hun werk. En dat in een werksoort die (zeker sinds de WMO van 2015) de opdracht heeft om te zorgen voor meer welbevinden en zingeving van haar doelgroepen!

Door de nadruk op zakelijkheid en prestaties en de waan van de dag (druk, druk, druk) zijn we werkgeluk misschien wat kwijtgeraakt.  Blijkbaar moeten we werkgeluk herontdekken, net zoals de kern van Sociaal Werk en het vakmanschap van Sociaal Werk.  

Alle reden dus om inspiratie op te doen op het Werkgeluk Festival dat op 27 september a.s. in Meppel plaatsvindt.  Wil je weten, wat werkgeluk voor JOU betekent en wat JIJ nodig hebt om werkgeluk te ervaren?  Meld je dan aan en kom op verhaal bij mijn sessie werkgeluk & storytelling. Voor meer informatie zie: www.sociaaldomeinonline.nl/festival

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.