Door: Anja van der Aa (o.a. Wijkcoöperatie Oost voor elkaar)
Ik zat tot het eind op het puntje van mijn stoel bij het debat. Alle kandidaat-kamerleden vond ik goed geïnformeerd en zeer betrokken. Wat opviel was dat velen spraken vanuit hun positieve ervaringen bij een enkel initiatief als gemeenteraadslid. Dat is een heel andere positie dan een bewonersinitiatief dat langdurig te maken heeft met onduidelijke kaders en een speelveld vol grote belangen.
Burgers actief in en voor de leefomgeving hebben te maken met de toenemende macht van commerciële zorg- en welzijnsbedrijven en buitenlandse vastgoedinvesteerders in de wijk, de ondoorzichtige regionalisering die leidt tot schaalvergroting en de sturende macht van data. Waardoor wat bewoners voor elkaar kunnen doen ofwel gemeenschappen steeds meer in de verdrukking komen. Vertrouwen op een dialoog werkt als er welwillendheid is bij alle partijen. Dat is nog heel vaak niet het geval.
Wet Gemeenschapskracht
Daarom is wetgeving nodig die de randvoorwaarden schept voor een gelijkwaardig speelveld: een Wet Gemeenschapskracht. Als toekomstige volksvertegenwoordigers deze roep vanuit actieve bewoners niet willen horen en honoreren dan worden we gedwongen de wetten van de markt te volgen zoals vastgelegd in de Wet Markt en Overheid:
- business cases maken voor specifieke functies of functionarissen die van belang zijn voor de lokale gemeenschap, zoals voor de dorpsondersteuner/buurtassistent;
- een landelijk kwaliteitskader ‘Sociale basisinfrastructuur’ maken dat de minimale sociale vereisten voor wijksamenwerking mét bewoners omvat;
- op lokaal niveau wijkcontracten met wijkpartners afsluiten waardoor ieders rol duidelijk is;
- een sturend collectief organiseren voor de regionale samenwerking met zorgpartners.
Prima, waar een wil is, is een weg. Recent heeft het Europees Parlement een nieuwe wet aangenomen die bedrijven verplicht rekening te houden met mens en milieu. Een Europese Wet Gemeenschapskracht kan ook nog altijd.
Meer lezen?
Wil je over het debat teruglezen of terugkijken? Dat kan! Ben je benieuwd wat anderen van het debat vonden en wat ze in een nieuwe kabinetsperiode terug hopen te zien? Lees dan de reflecties van Marije van den Berg, Joanne Bredero en Özlem Bozkurt.
Het bericht Wetgeving voor een gelijkwaardig speelveld verscheen eerst op LSA.