Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Bij het afscheid van onze Nico de Boer

  • 671 weergaven
  • 3 reacties

“ Hee man”, Nico de Boer spreekt me aan op één van die vele  bijeenkomst over wijkgericht werken of misschien was het bewonersparticipatie of sociaal werk in wijken of,…. Nou ja, Nico de Boer sprak me aan op een opmerking die ergens had gemaakt. Die Nico waar ik boeken van had gelezen op school, die me steeds op scherp hield als het ging om de ‘goede dingen, goed doen met mensen’, die altijd een extra laag om over na te denken, er aan toe voegde. En waar ik nu dus, roerend in een plastic bekertje met automatenkoffie mee zat te praten. Ja, waarom ook niet, maar  toch… zo vaak  praat je niet met je schoolboekenschrijvers. En al helemaal niet over voetballen. En zo kon het gebeuren dat deze scherpe essayist, deze betrokken analist, deze beleidsschrijver in het sociale me regelmatig voerde met aanmoedigingen voor mijn eigen voetbalcluppie. Gewoon koffie, voetballen, stukkie rond lopen om een haring te pakken, weekend op de Veluwe, dat is dus Nico. Maar dan wel altijd met een waarneming er bij, een overdenking er naast. Want de scherpte blijft.

Nico is een kritische vriend van het opbouwwerk. Vriend zoals vriend bedoelt is en kritisch zoals Nico steeds bezig was met kijken naar vooruitkomen, naar rechtvaardigheid, naar eigen regie, naar gemeenschappen. Nico geloofde er echt in dat opbouwwerkers de vitale sleutels zijn bij sociale vooruitgang in wijken. Nieuwsgierig, hoopvol en tegelijkertijd met kromme tenen in zijn schoenen keek hij naar de rol van het opbouwwerk in en naast de sociale wijkteams. Een uitvinding van hem, gemaakt  samen met Jos van der Lans.  En hij wist ons op de laatste Krachtproefdriedaagse in Heerenveen te verassen met een pleidooi voor institutionalisering. Iets wat we net, onder invloed van Nico’s denken, van ons af hadden gegooid. Maar Nico bracht ons weer een stap verder, het ging om het honoreren, herwaarderen en stimuleren van bewonersinstituties. Om zo werksoorten als het opbouwwerk, echt gereedschap in handen van bewoners te laten zijn in plaats van enthousiaste uitvoerders van lokaal overheidsbeleid. Want burgerkracht, weet je nog? 

En Nico was er bij in Heerenveen, kwetsbaar, soms schokkerig, met humor om zijn richtingsgevoel die het kopje koffie misten, maar keihard overtuigend. En stevig. En goed voorbereid. Met een knappe presentatie.

Het werd stil in de zaal met opbouwwerkers, Nico had weer eens raak geschoten. En hij bleef nog even. Hij wilde langer blijven, dat lukt niet meer. Hij wilde langer blijven omdat dit zijn habitat was, deze mensen, deze betrokkenheid, deze scherpte en luchtigheid, deze inzet. 

Dank je Nico je hebt ons verder geholpen, veel verder. Je hebt een stempel gedrukt op het sociaal werk en opbouwwerk in Nederland. Je hebt ons woorden, weerwoord en kleur gegeven


Joop Hofman

Voorzitter Krachtproef


Deel dit bericht!

Reacties

Eric Hendriks.
11 oktober 2019

Mooi gesproken, Joop. Ik ontmoette Nico voor het eerst in Heerenveen, toen ik zijn vrouw enthousiast bij de inschrijftafel begroette als opbouwwerker... "Nee, nee, ik ben hier met mijn man!" Hij was toen inderdaad al kwetsbaar.

Guido Roelofs
11 oktober 2019

Gloedvolle woorden voor Nico die met zijn betoog impact had op mij en mijn vakgenoten tijdens Krachtproef18.

Frederike Lunenberg
15 oktober 2019

Stil ben ik ervan...

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.