Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Doe mij maar een Quooker in plaats van een opbouwwerker

Donderdag 11 april een meetup met opbouwwerkers over hun rol in de energietransitie. Ik ben er niet bij. Het leven is prioriteiten stellen en er gaan al twee collega’s die werken in een kwetsbare buurt. Ik ben meer bezig op dit moment, met hoe je positieve gezondheidactiviteiten vanuit opbouwwerk kunt arrangeren. Nu kost de zorg al 100 miljard per jaar, en de vergrijzing is nog maar net begonnen.  

We hebben rootwerkers in de wijken nodig vindt de gezondheidssector.

Onlangs was ik daarom op een themabijeenkomst over dat thema in de wijk. Ik was de enige opbouwwerker, omgeven door vooral zorg-  en  gezondheidspartijen. Geen ‘plat’ bewonersinitiatief te ontdekken, of het moest de gepensioneerde dierenarts zijn die vertelde over een zorgcoöperatie. Er moesten zogenaamde rootwerkers komen die holistische verbindingen in buurten, dorpen en wijken moesten leggen met bewoners en bewonersinitiatieven. Toch maar even de microfoon gevraagd en uitgelegd dat die rootwerkers al bestaan. We noemen ze opbouwwerkers vervolgde ik. Ik had niet het idee dat het veel indruk maakte. De hele advies, coach en verandermarkt stort zich op dit meer dan actuele beleidsthems

Opbouwwerkers redeneren teveel vanuit wensdenken over hun eigen rol. 

Mij bekruipt het gevoel dat als het gaat om de energietransitie en het organiseren van bewonersparticipatie hetzelfde mechanisme geldt. Opbouwwerk is geen partij, of wordt over het hoofd, of als niet relevant gezien. Ik ben niet van het Calimerogemoed, maar ik vind wel dat opbouwwerk bij dit soort thema’s teveel vanuit eigen wensdenken handelt en nauwelijks op de kaart staat als relevant participant. 

Als illustratie geef ik een voorbeeld. 

Ik stelde onlangs op het ‘we doen alles samen festival’ van LSA aan  @DiederikSamsom de vraag, hoe hij bewoners met soc. huurwoningen warm ging maken voor aardgasvrije wijken. Lakoniek en zeer tevreden noemde hij vervolgens een voorbeeld van hoe een woningcorporatie de bewoners in een sociale huurwijk ‘omgekregen’ had. ‘De bewoners kregen allemaal een Quooker aangeboden als ze van het gas gingen. Dat  aanbod sneed als een mes door warme boter. De bewoners, waren meteen allemaal om.

Je kunt natuurlijk zeggen, ‘nou dat is eenvoudig geregeld dan. Maar laten we dit antwoord eens vanuit opbouwwerkperspectief analyseren.

Wat leren wij hier als opbouwwerkers van?

Dat de pragmatische gedachte: regel de transitie via ‘bling bling’ wel eens de zelf gewenste participatieve betrokkenheid van opbouwwerkers bij klimaatverandering nogal relatief maakt. 

Maar ook dat er kennelijk nogal een beperkte opvatting bestaat bij de technocratische klimaatapostelen, dat het bij het realiseren van klimaatneutrale doelstellingen ook gaat om gedragsbeïnvloeding die leidt tot duurzaam ander gedrag. Leuk die Quooker, maar dat ook in een gasloos huis ander duurzaam gedrag nodig is, lijkt minder relevant.

Vraag voor Hilversum om je op stuk te bijten: worden opbouwwerkers wel als belangrijke partners gezien bij belangrijke maatschappelijke opgaven zoals het realiseren van klimaatdoelstellingen of positieve gezondheid.

Vooralsnog voorzie ik dat dat niet het geval is. 

Als je al als opbouwwerk beroepsgroep vindt dat dat wel zo moet zijn. 

Wat ga je dan doen? Dan heb ik het niet over wensdenken, omdat we zo goed zijn in participatieprocessen, maar om een duidelijke strategie en aanstekelijke argumenten die de klimaatapostelen overtuigen dat opbouwwerkers onmisbaar zijn In dit soort processen om werkelijk duurzame veranderingen te realiseren.

Verbeter het klimaat en begin met een Quooker. En dan?

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.