Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Energietransitie: de ware krachtproef

OPBOUWWERK CRUCIAAL IN DE ENERGIETRANSITIE

De Energietransitie is een ware krachtproef voor de samenleving.
Iedereen van het gas vóór 2050. Ga er maar aan staan. Een opgave voor de overheden en energiebedrijven, maar nog meer voor de bewoners. Zij moeten mee in deze verandering, die meer impact heeft dan de stadsvernieuwing van de jaren ’70 en ’80 of de herstructurering van wijken. Het gaat om maar liefst 7,2 miljoen woningen, waarvan 2,2 miljoen in de sociale huursector. Wat opvalt is dat veel gemeentes, netbeheerders en coöperaties geen visie hebben op het betrekken van bewoners. Maar plannen zonder inbreng van bewoners in de beginfase lopen het risico te stranden. Dat zien wij bij diverse projecten gebeuren.

Hefboom voor sociale verandering

De werkgroep Krachtproef Energie heeft zich een jaar verdiept in dit vraagstuk.Een belangrijke conclusie is dat de energietransitie geen fysieke verandering is, maar een maatschappelijke transitie. Deze verandering grijpt diep in op het leven en wonen van mensen. Het is belangrijk dat bewoners in dit proces ondersteund worden. De kosten van de transitie moeten eerlijk verdeeld worden. Zwakkere buurten mogen niet achterblijven. Bewustwording bij bewoners is veelal nog een noodzaak. De verduurzaming van buurten kan hand in hand gaan met herinrichting en vitalisering. De energietransitie is als hefboom te gebruiken voor sociale verandering in wijken.

Kansen voor het opbouwwerk

In deze gigantische operatie is er werk genoeg. In de energietransitie liggen de kansen voor het grijpen voor het opbouwwerk. Maar dan moet je wel in beeld zijn bij de potentiële opdrachtgevers. Wij gaan hier met onze vakgenoten de komende maanden aan werken. Wij vragen jullie nu om mee te denken. Wij willen donderdag 11 april 2019 laten zien wat het opbouwwerk te bieden heeft in de energietransitie.

Wil je meer weten?

Lees het Manifest-opbouwwerk-Energietransitie.pdf.

Of kijk nog eens naar de presentatie van #Krachtproef energietransitie.

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.