Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Opbouwwerk lock down of open up. Juist Nu?

  • 1421 weergaven
  • 5 reacties

We zitten er midden in. In het hart van de samenlevingsopbouw. Namelijk Corona. Een virus dat niet alleen oproept tot afstand maar vooral een beroep doet op nabijheid. Fysieke afstand en sociale nabijheid hebben elkaar hier getroffen. En als opbouwwerkers is het mogelijk maken van sociale nabijheid de kern van het werk.

Nooit zullen we een betere samenlevingsopbouwcasus krijgen dan we nu, real live, meemaken. Gaan de deuren op slot of juist open? Nieuwe sociale verhoudingen gaan ontstaan, nieuwe initiatiefkracht komt boven.

Instellingen gesloten

En ondertussen heeft bijna elke website van een welzijnsinstelling dezelfde tekst:

Dit betekent dat alle activiteiten, bijeenkomsten, spreekuren en diensten (ook 1-op-1 diensten, huisbezoeken etc.) van onze organisatie t/m 6 april opgeschort worden. Ook de locaties zullen tot die tijd gesloten blijven. De professionals zullen zoveel mogelijk thuis werken. Elke ochtend zijn we telefonisch bereikbaar van 8.30 – 12.00 uur. Ons advies is om vragen zoveel mogelijk per mail aan ons te stellen 

Overal in het land zie je de bureninitiatieven omhoog spuiten. Nieuwe buurt en straatleiders werpen zich op. Aandacht en warmte voor buren, daar kan geen eenzaamheidsproject tegen op. Jongeren helpen ouderen. Het thuisonderwijs is er in een paar dagen. Gratis laptops worden afgeleverd. Letterlijk wordt de soep uitgedeeld.

Niet alleen een applaus voor de werkers in de zorg, maar ook voor al die vele buren die er zijn in de buurten, straten van Nederland. Met een zorgend hart.

Verlegenheid en twijfel

Opbouwwerkers, de bouwers aan samenlevingsvormen, zijn in verlegenheid, in twijfel. 

  • Kunnen opbouwwerkers de deur achter zich dicht doen? Slot er op? Of moeten we unlocken? Hoe dan?
  • Moeten we wel de straat op of gaan we onze skype en zoomskills uitbouwen?
  • En wat na de Coronaperiode? Hoe gaan we om met de nieuwe leiders, nieuwe initiatieven, nieuwe buurtverbanden? Of gaan we weer door met de bestaande ontmoetinsgkalender?

Zoommeeting

Krachtproef gaat een video Zoommeeting organiseren over Opbouwwerk in Coronatijden.

Donderdag 19 maart
19.30 - 20.30 uur (iets aangepast)

Zoomsessie Opbouwwerk is vol. Slot er op!

De Zoomsessie over de rol van het opbouwwerk in Coronatijden zit vol.
Wat binnen een dag bedacht is, zat ook al binnen diezelfde dag vol.
100 mensen op een beeldschermpje. Meer kan niet.

Sorry voor al die nieuwe aanmeldingen. Maar het slot zit er nu wel op.

We gaan als Krachtproef kijken in hoeverre we hier een vervolg aan kunnen geven

Meer info over Zoom: https://zoom.us/ 

Joop Hofman

Deel dit bericht!

Reacties

Eric Hendriks.
18 maart 2020

is erbij!

Guido Roelofs
18 maart 2020

is er ook bij!

Ariën Langejans
19 maart 2020

, ik ben er bij!

Anne-Marie ten kate
19 maart 2020

ben erbij!

Lieneke Verspaandonk
20 maart 2020

Was leuk even sparren met elkaar, meteen lid geworden van krachtproef, en nu door. Met Accent op ieders Talent werken we al jaren aan verbinding, we grijpen deze kans aan om vooral de verbinding te zoeken met het reeds bestaande aanbod. We gaan voor de lange termijn verbinding! Woon je in Valkenswaard, Gennep of Tilburg doe dan met ons mee....

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.