Krachtproef.org

Inloggen of inschrijven

Zweten (30C) bij Storytelling voor Opbouwwerkers in Horst

Het is een klaslokaal, je ken ze wel, op de 1e verdieping bij Synthese Welzijn in Horst. Binnen 26 opbouwwerkers, en 1 Frank Los als storyteller en stand up artist. Buiten 30 graden en weer om veel ijsjes te zeten. Zo’n dag dus.

It’s Krachtproef in da house. Dit keer een Pop Up Storytelling. Een onderwerp dat op de lippen brand van bijna elke opbouwwerker: “Ons werk is verhalen vertellen en geen aanwezigheidscijfers aanvinken”. Zo is dat! Maar hoe doe je dat dan als in je taakomschrijving staat dat je aanvullend bent en invoegend en ondersteunend, soms vertaald als ‘op je handen zittend’?  Ons werk manifesteert zich door attent onzichtbaar te zijn. Of net andersom. Gelukkig kent Krachtproef! Frank Los als vriend van de show. Drie van de zes Krachtproeffestivals was hij er bij als visualist, ontregelaar, samenvatter en vinger-op-de-zere-plek-legger. En nu dus als ervaringsdeskundig trainer storytelling.

Met  zijn zesentwintigen deelden we verhalen over het werk. En maakte Frank duidelijk dat we eerst moeten beginnen bij de ander. Wat raakt hem of haar, wat emotioneert, hoe kan die ander zich persoonlijk herkennen in ons verhaal. Dus nooit meer ‘verbinden’, ‘in je kracht zetten’,  ‘integraal’ of ‘inclusief’.  Vertel het verhaal van de buurman, je neefje of je voetballende buurmeisje.  

En het gaat om raken, dat mag ook best met pijn. Dus even een rondje ‘pijn doen’ onder opbouwwerkers. Pijnlijk. De opbouwwerker die niet kwaad wordt als de gemeente een torenflat plant zonder met bewoners te willen praten. Of de opbouwwerkster die buurtbewoners benadert met iets over  sociale cohesie. Maar vooral ook toffe verhalen die raken als een raket. De opbouwwerkster die zorgt dat Eline,die kan koken en dat Amrid, die graag meer gesprekken wil, nu samen eten. En  het mooie verhaal over een dranghekken slepende opbouwwerker en de reanimatie van de Wielerronde van Crooswijk.

Frank Los, schoot er door heen. Soms als een razende, soms met stille momenten. “Jullie schrijven alles op. Geweldig!”

Aan het eind werd nog geconcludeerd dat het niet alleen om storytelling voor opbouwwerkers  gaat, maar vooral ook om storytelling door bewoners. En hoe kunnen we als opbouwwerkers nu zulke verhalen vertellen dat steeds meer bewoners ook hun verhalen gaan vertellen en delen.

Deel dit bericht!

Reacties

Riemie Van Dijk
12 juli 2019

Hoe kun je zorgen dat bewoners hun verhalen gaan vertellen en delen? Gewoon! Door een omgeving te creëren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en daar andere, prikkelende vragen te stellen. Zelf ben ik een enorme fan van een 'kampvuur' setting. Die nodigt altijd uit tot het vertellen van verhalen. Een prikkelende vraag (officieel: een narratieve prikkelvraag))
- nodigt uit tot het vertellen van verhalen
- vraagt naar concrete gebeurtenissen, voorbeelden, situaties of voorvallen
- triggert zoveel mogelijk zintuigen (horen, zien, voelen, proeven, ruiken)
- en boort (daardoor) onzichtbare lagen aan
Ik heb gemerkt dat het wat tijd kost voordat je zulke prikkelende vragen als vanzelfsprekend uit je mouw schudt, maar: oefening baart kunst!
Als gespreksbegeleider kun je tussentijds zorgen dat de ander 'op verhaal komt' . Door vragen te stellen als: waar begint je verhaal? en wat gebeurde er toen? waar werd het spannend, waar schuurde het? Wat zorgde voor een wending? Wie of wat werkte belemmerend en stimulerend? Wat is de moraal van je verhaal?
Als je voor echte diepgang gaat kun je het verhaal van de buurtbewoner nog 'duiden'. Dan ga je vragen stellen zoals: wat vertelt jouw verhaal over jouw buurt, over jouw contacten met andere buurtbewoners, over de do's & don'ts in jouw buurt.
# de kunst en de kunde van storytelling in het Sociale Domein

Hans Versteegh
13 juli 2019

Wanneer je het verhaal kent, ben je er nog niet. Dan is het jouw taak het verder te brengen. Door de bewoner het verhaal te laten vertellen bij beslissers aan tafel, door het te delen met je collega’s in een blogje, door het te delen in de buurt met een vlog in hun Facebook-groep. Door er de lokale omroep een item van te laten maken, door een persbericht in de krant, door foto’s op Twitter en Instagram met een begeleidend tekstje. Verhalen laten meteen ook heel goed zien wat jouw werk inhoudt, verhalen vertel je door.

Riemie Van Dijk
15 juli 2019

En als je dan het verhaal van inwoners vertelt of laat vertellen, gebruik dan 'de ingrediënten van een goed verhaal'. Zelf neem ik altijd Roodkapje als voorbeeld. Een goed verhaal heeft als ingrediënten:
1. tijd/plaats/persoon:
2. gebeurtenissen
3. worsteling
4. wending
5. voor & tegenstanders
6. een moraal

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.